25 Nisan 2007 Çarşamba

Alman Tip XVII veya Walter denizaltısı



Teknik özellikler:Tip: Walter tip deneme denizaltısı
Tonaj: Yüzeyde 312 ton, dalmış halde 357 ton
Boyutlar: Uzunluk 41,50 metre; yükseklik 9,20 metre; genişlik 3,40 metre, min. derinlik 4,25 metre
İtici güç: Yüzeyde toplam 210 beygirlik 1 adet dizel motor, su altında toplam 75 beygirlik elektrikli motor veya 2.500 beygirlik Walter türbini 1 pervaneyi çalıştırıyor.
Hız: Yüzeyde 16 km/saat; su altında elektrik motoruyla 9 km/saat, Walter türbinleriyle 40 km/saat
Menzil: Su üstünde 5.550 km; su altında Walter türbinleri ile 210 km (25 km/saat hız ile)Silahlar: 2 adet 533 mm torpido tüpleri (toplam 4 torpido taşıyor)
Mürettebat: 19 kişi

Anti denizaltı uçaklara radar monte edilmesiyle birlikte denizaltılar saldırılarında yüksek su üstü hızlarını kullanamaz hale gelmişlerdi. Hava gereksinimi olmayan ve sualtında yüksek hızlara ulaşmaya fırsat veren bir dizayn geliştirme çalışmalarının sonucu olarak tip XVII denizaltıları ileriye doğru atılmış radikal bir adımdı.

Denizaltıda kullanılan temel dizayn Walter püskürtme sistemi idi. Sistem konsantre hidrojen peroksitin oluşturduğu reaksiyonla çalışmaktaydı. Reaksiyon sonucu oluşan sıcak buhar ve serbest oksijen karışımına yakıt püskürtülüp ateşlenmesi sonucu oluşan yüksek basınçlı gazlar bir türbini çalıştırmaktaydı.

Seyir için normal dizel ve elektrik motorlara sahip 2 adet prototip inşa edildi. Walter sisteminin aşırı yakıt tüketimi sebebiyle denizaltı normal seyirde bu motorları kullanmaktaydı. Savaş durumunda Walter motorları kullanıma geçecekti.

Geminin gövdesi aeorodinamik olması amacıyla tüm gereksiz teçhizattan ve silahlardan arındırıldı. Fakat boy genişlik oranının düzgün olmaması sebebiyle tip XVIIA hedeflenen 46 km sualtı hızına ulaşamadı. Modifiye edilen tip XVIIB’lerden 4 adet yapıldı (3 tanesi tamamlandı) Sadece 2 adet torpido tüpüne yer olan denizaltıda aynı anda sadece 1 tanesi doldurulabiliyordu. Savaş sonunda batırılan 3 denizaltıya müttefikler tarafından el kondu ve deneysel çalışmalarda kullanılmak üzere götürüldüler.

Hiç yorum yok: